Η Κληρονομιά μας
Η Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης, στην οποία προστρέχουν από όλον τον κόσμο ανά τους αιώνες έως σήμερα απλοί άνθρωποι, μεγάλοι ηγέτες ή αναχωρητές, οικοδομήθηκε την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αι., στον Ιερό Βιβλικό Τόπο όπου διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης, και πιο συγκεκριμένα, στους πρόποδες του όρους Χωρήβ στην κορυφή του οποίου ο Προφήτης Μωυσής παρέλαβε από τον Θεό τις 10 εντολές και τον Νόμο. Εντός των τειχών της περιέκλεισε την ακατάφλεκτη Βάτο και το πηγάδι του Μωυσή. Το όρος Σινά αποτελεί ένα ελληνορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο με αδιάκοπη πνευματική ζωή 18 αιώνων, καθώς η ασκητική ζωή στην έρημο γύρω από το όρος Χωρήβ άρχισε τον 3ο αιώνα, ενώ η Ιερά Μονή είναι το παλαιότερο Χριστιανικό Μοναστήρι που λειτουργεί έως σήμερα.
Η ιστορική σημασία της Ιεράς Μονής, ως σημείο συνάντησης των πιστών των τριών μεγάλων μονοθεϊκών θρησκειών (Χριστιανισμού, Μουσουλμανισμού και Ιουδαϊσμού) αλλά και της ευρύτερης σιναϊτικής κληρονομιάς, επικυρώθηκε με την οριστική ένταξή της στη λίστα της Unesco το 2002 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς η Ιερά Μονή φιλοξενεί εξαιρετικές συλλογές γραπτών μνημείων και εικόνων του Χριστιανισμού. Επίσης, τα κτίρια και τα τείχη της έχουν μεγάλη σημασία για τη μελέτη της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής ενώ η περιβάλλουσα περιοχή έχει αναρίθμητα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Η πνευματική ακτινοβολία, η αρχαιοπαράδοτη τάξη και η παράδοση της Ιεράς Μονής έχει γίνει σεβαστή μέσα στους αιώνες, χάρη στο πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας που διέπει τη σχέση της με τις διάφορες αρχές που έχουν διοικήσει την περιοχή του Σινά. Είναι αξιομνημόνευτο ότι ο ιδρυτής του Ισλάμ, Μωάμεθ, οι Άραβες χαλίφες, οι Τούρκοι σουλτάνοι και μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης έθεσαν την Μονή υπό την προστασία τους διαφυλάσσοντάς την από σοβαρές καταστροφές και λεηλασίες σε όλη τη μακροχρόνια ιστορία της. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο αιώνες η Ιερά Μονή συνεργάζεται αρμονικά με τις Αρχές του Αιγυπτιακού κράτους για κάθε θέμα που προκύπτει, ενώ σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συμβάλλει στη διευθέτηση όλων των τοπικών πολιτιστικών, οικολογικών και άλλων θεμάτων που προκύπτουν. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι, επίσης, άρρηκτα δεμένες οι σχέσεις αλληλοεκτίμησης και αλληλοϋποστήριξης της Ιεράς Μονής με τα μέλη της τοπικής κοινότητας των Βεδουίνων κατοίκων του Σινά.